postimage-2

Bomarsunds historia

Bomarsunds fästning var en gång i tiden Ålands mest magnifika byggnadsverk. Fästningen uppfördes av den ryska krigsmakten som en, för dem, viktig utpost mot väster. Under Krimkriget, 1854, förstördes fästningen. I dag vittnar lämningarna om ett storskaligt befästningsområde med imponerande visioner.

Efter att Åland, som en del av Finland, hade tillfallit Ryssland vid freden i Fredrikshamn 1809 började ryssarnas planer för Bomarsund som ligger på gränsen mellan fasta Åland och den nordöstra skärgården.

bom1

bom3

Paradnumret i fästningen, som började byggas 1832, var huvudfästet – Ålands största byggnad någonsin. Tre förbundna försvarstorn hörde ihop med fästningen.  Huvudfästet fungerade som kasern för Ålands garnison, som försvarsanläggning och som kansli för Ålands kommendant. Här planerades tusentals soldater huseras.

En stadsliknande bebyggelse växte fram kring fästningen med både civila och militära hushåll som tillsammans formade samhället Skarpans. I augusti 1854 tog allt slut. Den då halvfärdiga fästningen anfölls av en brittisk-fransk styrka som snabbt besegrade fästningens försvarare.

torn1

torn2

Under fyra dagar bombarderades fästningen med fartyg och kanoner. Den 16 augusti kapitulerade fästningens kommendant och dryga 2000 fångar fördes till fångenskap i Frankrike och England.  Den 2 september sprängdes huvudfästet.

Efter att Krimkrigets hade nått sitt slut, 1856, demilitariserades Åland. Därefter byggdes befästningarna aldrig upp på nytt. I dag är området ett 870 hektar stort fornminnesområde – lättillgängligt för besökare.

 


 

I Prästö Lotsstuga finns ett Bomarsundsmuseum med en utställning som beskriver fästningens historia.

Missa inte att besöka resterna av tornen som byggdes på höga platser med utsikt över hela området. Notvikstornet kan besökas med buss, Brännklintstornet och Djävulsberget med personbil.

Från Brännklintstornet går en vandringsled till Kastelholm.

 

Imperiets utpost (länk till pdf)

  • Ålands landskapsregering